براساس دستورالعمل کاربرد فهرست بها، ضریب بالاسری طرح های عمرانی برای کارهایی که بصورت مناقصه واگذار می شوند، برابر ۱٫۳۰ و برای کارهایی که بصورت ترک تشریفات مناقصه (و یا عدم الزام به برگزاری مناقصه) واگذار می شوند، برابر ۱٫۲۰ می باشد. همچنین ضریب بالاسری طرح های غیر عمرانی برای کارهایی که بصورت مناقصه واگذار می شوند، برابر ۱٫۴۱ و برای کارهایی که بصورت ترک تشریفات مناقصه (و یا عدم الزام به برگزاری مناقصه) واگذار می شوند برابر ۱٫۳۰ می باشد. اما چرا؟
باید اشاره کرد که فرض فهرست بها برای ضریب بالاسری ۱٫۳ در طرح های عمرانی و ضریب بالاسری ۱٫۴۱ در طرح های غیر عمرانی براساس سود تقریبا ۸ درصدی پیمانکار در پروژه می باشد که این موضوع را پیش از این در مقاله هزینه های بالاسری شرح داده ایم.
در واقع می توان گفت عملا در پروژه های واگذار شده بصورت ترک تشریفات مناقصه، سود پیمانکار از ضریب بالاسری حذف شده است. علت آن است که عمده موارد ترک تشریفات مناقصه به قراردادهای متمم و یا پروژه هایی اختصاص دارد که پیمانکار مقیم و حاضر در محل پروژه بوده و هزینه های بالاسری نسبتا کمتری در مقایسه با عموم پیمانکاران خواهد داشت.
بر همین مبنا نیز، دستورالعمل “نحوه ارائه تجزیه بها همراه با پیشنهاد قیمت توسط پیمانکاران” بیان می نماید، درصورتیکه پیمانکار تمایل به تخفیف دادن در ضریب بالاسری داشته باشد، می بایست آنالیز خود برای هزینه های بالاسری را طبق جدول شماره ۶ دستورالعمل مذکور تکمیل نماید. حداکثر میزان قابل قبول کاهش یا تخفیف، به میزان ۱۰ درصد ضریب بالاسری می باشد.