پروژههای ساخت و ساز در بدو شروع در معرض ریسکهای مختلفی قرار دارند. در مراحل مختلف پروژه، ابتدا باید بررسی شود که مدیر پروژه، تمایل به واکنش به کدام ریسک ها دارد و اقدامات مقابله با ریسک چقدر هزینه دارد. برای این منظور، ریسک ها، هزینه های احتمالی ریسک، اقدامات و هزینه ی اقدامات باید شناسایی شود تا اقدامات مناسبی برای اجتناب از ریسک های پروژه صورت پذیرد. از این رو، بررسی موضوع مدیریت ریسک در جهت به حداقل رساندن هزینهها، به منظور عدم اتخاذ اقدامات احتیاطی نامناسب یا اجتناب از این اقدامات، ضروری و ارزشمند است.
در تئوری، ریسک معمولا به عنوان امکان انحراف مثبت یا منفی یک متغیر از مقدار مورد انتظار آن تعریف می شود. با اینکه در حالت کلی، ریسک به عنوان یک تهدید فرض می شود، اما در این تعریف، فرصت ها نیز به عنوان ریسک در نظر گرفته می شوند.
مدیریت ریسک در پروژه های عمرانی اهمیت بالایی دارد. اگرچه در آغاز پروژه، انجام مدیریت ریسک هزینه ی بیشتری در پی دارد اما این هزینه از طریق مزایای مدیریت ریسک، جبران می شود. هم چنین از طریق مدیریت ریسک، شفافیت افزایش می یابد، بسیاری از مشکلات از طریق اقدامات پیشگیرانه قابل جلوگیری هستند و پروژه می تواند برای مشکلات غیرقابل اجتناب آماده شود. از سوی دیگر، می توان پیامدها را کاهش داد و مدیر پروژه، کنترل جنبه های مختلف پروژه خود را حفظ می کند. در این مقاله مراحل مختلف مدیریت ریسک شرح داده شده است که در ادامه به این مراحل می پردازیم.